"Vaikus"

Režissöör: Martin Scorsese
Sisu: kaks portugallasest jesuiidi misjonäri (Andrew Garfield ja Adam Driver) lähevad Jaapanisse otsima oma kadunud õpetajat (Liam Neeson), kellest nad ei suuda uskuda, et too on usust taganenud ja võtnud omaks budismi. Tegevus toimub 17. sajandil, kui kristlus oli Jaapanis seadusevastane ning karistatav.
Kino: Forum Cinemas 
Kuupäev: 15. märts 2017
Mulje: tahtsin seda filmi kindlasti näha, aga nagu mul ikka kombeks, jorutasin, kuni avastasin, et see on  viimast päeva kinos. Vedas, sest elamus oli võimas, film oli köitev nii sisu kui ka visuaali poolest. 
Mis mõtted tekkisid?
Üldiselt ollakse harjunud mõtlema budismist kui vägivallatust religioonist. See film pöörab selle tõe küll pea peale, seal kujutatud hukkamised ja piinamised on vägagi vägivaldsed. Ühest küljest on see täiesti erapoolik film, ka lõpp ütleb, et see on tehtud kõigi Jaapani kristlaste ja misjonäride mälestuseks. Teisest küljest lähevad mõtted sellele, et usk on läbi aegade olnud päästerõngas. Kui üks päästerõngas (budism) ei päästa, proovitakse järgmist (kristlust). Kes olid Jaapani kristlased? Ikka need kõige viletsamad talupojad, kel oli raske elu ja kellele polnud palju vaja lubada - "homme pead sa minuga paradiisis olema" - ja juba ta ei jõudnud seda ära oodata ning läks rõõmsalt ja vapralt  märtrisurma. Kui elu on niivõrd raske, siis pole ehk ka surm hirmus, eriti kui paradiisi lubatakse. Isa Rodrigues aga kartis surma niipalju, et oli nõus pigem elama kahepalgelist elu kui usu nimel surema.
Tunnistan, et olen ka ise mõelnud, mis tunne oleks usumärtrina surra. Meie päevil ei ole selles midagi haruldast, alatasa röövib ISIS jälle mõne kristlase ja teeb temast varem või hiljem usumärtri. Kas õige oleks surra kristlasena või öelda usust lahti ja elada muslimina? Ma ei tea vastust. Isa Rodrigues valis elu, mis püstitab omakorda küsimuse, kas elada õnnetuna võltsi elu või surra. Ja see tekitab omakorda küsimuse, kas Jumal annab meile tõesti kõik andeks, ma mõtlen, KÕIK, piisab ainult kahetsusest ja (katoliku usus) pihist?
Hinne: 9.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

"Pilvede värvid"

"Aasta täis draamat"

"Libahunt"