"Matilda"

Režissöör: Aleksei Utšitel
Osatäitjad Michalina Olszanska, Danila Kozlovski, Lars Eidinger
Sisu: 19. sajandi lõpu Venemaa. Troonipärija Nikolai II on kihlatud Hesseni printsessi Alixiga, ent armub kirglikult baleriin Matildasse.
Kino: Coca-Cola Plaza
Mulje: Uhke ja ilus kostüümidraama, palju sajandi filmimotiivi ehk igasuguseid silmi, tühjavõitu dramaatilisi stseene, baleriinijalgu, pauku ja mürtsu. Kahtlasevõitu ja kergelt ebausutav ajalookäsitlus, ei tea, milliseid fakte võtta tõe pähe. Paljusid sündmusi püütakse serveerida endelistena (tuhandete surm kihluspeol, Nikolai minestamine kroonimisel). Meelelahutusena päris hea.
Mis mõtted tekkisid? Venemaal ähvardati filmi autorit isegi surmaga, kuna Nikolai II on pühak ja film solvavat usklike tundeid. Midagi solvavat seal muidugi pole, kui välja arvata see, et Nikolai II oli inimene, mees ja seejuures üsnagi pehme loomuga, poliitikuna oskamatu ja otsustusvõimetu, seda on talle ka ette heidetud. Alix ei olnud talle ilmselt õige naine, aga ega Matildagi talle õige oleks olnud, kui välja arvata see, et siis oleks keegi teine Venemaad valitsenud ja ajalugu oleks võinud minna teisiti. Mina enam kirepõhistesse suhetesse ei usu. Kirg vaibub, ühel enne kui teisel, ja kui kahel inimesel ei ole õnnestunud vahepeal mingi nipiga sõpradeks saada, siis astub kire asemele põlgus ja vihkamine.
Hinne: 5

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

"Pilvede värvid"

"Aasta täis draamat"

"Libahunt"